In 2024 bleven we ons inzetten voor de gedachte “het hele leven telt”. Dit geldt voor cliënten en bewoners, maar ook zeker voor onze medewerkers. Op onze locaties zien we dit terug in persoonlijke aandacht, passende activiteiten en bijeenkomsten die we organiseren. Daarnaast zijn we waardevolle samenwerkingen aangegaan en zijn er initiatieven ontwikkeld die bijdragen aan de verdere verbetering van de ouderenzorg. Ook kwamen er uitdagingen op ons pad zoals de ZZP-stop. Wil je weten hoe ons jaar eruitzag? Lees dan ons jaaroverzicht.
Topaz biedt zorg aan ouderen met dementie en lichamelijke beperkingen in de regio Leiden en Bollenstreek, met specialisaties in Huntington, Korsakov en Geriatrische Revalidatiezorg. We bieden zorg in verpleeghuizen en voor mensen die nog thuis wonen of tijdelijk herstel nodig hebben. In 2024 kreeg Topaz een nieuw bestuur en lag de basis voor de herijkte missie, visie en strategie. We focussen op samenwerking, duurzame zorg, nieuwbouw en het verbeteren van bedrijfsprocessen.
Bij Topaz draait zorg om meer dan de medische situatie van cliënten en bewoners. We waarderen hun rijke levensgeschiedenis, inclusief vrienden, familie, werk en passies. Het is belangrijk om de wensen van cliënten, bewoners en hun naasten te kennen, zodat we zorg bieden die aansluit bij hun behoeften. Naasten zijn voor ons net zo belangrijk. Ons motto, “Het hele leven telt” geldt dan ook voor iedereen.
We kunnen het niet alleen, we hebben elkaar nodig. Niet alleen om de zorg te leveren maar ook om van elkaar te leren. Binnen Topaz maar ook daarbuiten. De samenwerking zoeken we niet alleen met professionals, maar ook met naasten, vrijwilligers, verenigingen en in de regio. Door de kracht van deze samenwerkingen te benutten, kunnen we de zorg verbeteren en de kwaliteit van leven voor iedereen vergroten.
‘Het hele leven telt’ óók voor onze medewerkers. We hechten veel waarde aan hun welzijn, omdat zij de kern vormen van onze zorg- en dienstverlening. Tevens investeren we in de werving en opleiding van (toekomstige) medewerkers, zodat we ook in de toekomst hoogwaardige zorg willen blijven bieden met medewerkers die hun werk met passie en professionaliteit uitvoeren.
Hoogwaardige zorg staat centraal. Daarom bieden wij medewerkers en vrijwilligers volop kansen om zich te ontwikkelen. Dit gebeurt via opleidingen, trainingen en workshops, maar ook door wetenschappelijk onderzoek en het werken met technologieën zoals domotica en digitale zorg. Daarnaast zetten we de Lean-methodiek in om processen te verbeteren en efficiënter te maken.
Topaz levert zorg aan ouderen met dementie en mensen met chronische lichamelijke beperkingen in de regio Leiden en de Bollenstreek. Wij hebben ons gespecialiseerd in de begeleiding en behandeling van mensen met de ziekte van Huntington en het syndroom van Korsakov. Voor de specialisaties Huntington en Geriatrische Revalidatiezorg, hebben we een Topcare predicaat. Voor de specialisatie dementie willen we in 2025 opgaan voor het Topcare predicaat.
Mensen kunnen bij Topaz in één van onze acht verpleeghuizen wonen en intramuraal zorg, begeleiding en behandeling ontvangen. Wij leveren ook zorg, begeleiding en behandeling aan mensen die thuis wonen vanuit Topaz Volledig Thuis (ook wel VPT). Ook kunnen mensen die nog thuis wonen één van onze ontmoetingscentra bezoeken voor dagbesteding, of behandeling zoals fysiotherapie of ergotherapie ontvangen vanuit Topaz360. Speciaal voor kwetsbare ouderen die tijdelijke zorg of revalidatie nodig hebben, bieden we eerstelijnsverblijf of Geriatrische Revalidatiezorg. Tot slot zetten wij onze behandelexpertise ook in bij collega zorginstellingen in de regio. Klik hier voor meer informatie over ons zorgaanbod.
In de taartdiagram zie je hoeveel mensen er gedurende 2024 bij de verschillende onderdelen van Topaz zorg hebben ontvangen. De grootte van onze locaties en onderdelen is verschillend.
Per 1 maart 2024 heeft Topaz een nieuw vast bestuur, bestaande uit Rein Souwerbren en Mariëtte Vos-Lambooy. De nieuwe bestuurders hebben in de eerste periode uitgebreid kennis gemaakt met de organisatie en met onze belangrijke stakeholders.
De eerste opdracht voor de nieuwe raad van bestuur was de herijking van de missie, visie en strategie van Topaz. Hiervoor zijn verschillende bijeenkomsten geweest met medezeggenschapsorganen, de raad van toezicht, leidinggevenden en een brede afvaardiging vanuit Topaz. Onderstaande strategieschets is als praatplaat gebruikt bij de bijeenkomsten:
Mariëtte, bestuurder
Eind december is de missie, visie en strategie vastgesteld. De nieuwe missie, visie en strategie is geen nieuw verhaal. Ons motto blijft ‘het hele leven telt!’. We blijven ons profileren als de specialistische zorgaanbieder en gaan onze kennis en kunde meer naar buiten brengen. Zo gaan we dat meer inzetten in de thuissituatie van de cliënt door eerstelijnsbehandeling, ambulante geriatrische revalidatiezorg en het bieden van zorg via Volledig Pakket Thuis (VPT). In de samenwerking met partners in de regio delen we deze kennis en kunde ook. Daarnaast onderzoeken we samen wat er nodig is zodat meer mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Het aansluiten bij de behoeften en mogelijkheden van onze cliënten en bewoners blijft daarbij het uitgangspunt waarbij we steviger in gaan zetten op de samenwerking met naasten en vrijwilligers. De naasten en vrijwilligers zijn samen met onze medewerkers van groot belang. We vinden het belangrijk dat zij zich gewaardeerd en ondersteund voelen, waarbij we een prettige en gezonde werkomgeving bieden zodat we hen langdurig aan onze organisatie verbinden. Tot slot vinden we het belangrijk dat we niet alleen voor de mensen nu, maar ook voor toekomstige generaties kwalitatief goede zorg kunnen blijven leveren.
In 2025 gaan we met de verdere vertaling aan de slag; hoe gaan we uitvoering geven aan deze missie, visie en strategie.
We zijn ervan overtuigd dat het welzijn van onze bewoners en medewerkers nauw verbonden is met het welzijn van onze omgeving en de gemeenschappen waarin we actief zijn. Daarom werken we hard om zowel onze negatieve impact op onze leefomgeving te minimaliseren, als ook een duurzame woon- en werkomgeving te creëren. Zo scheiden we inmiddels al meer dan 18 afvalstromen, rijden onze monteurs in volledig elektrische auto’s en stimuleren we duurzaam woon-werkverkeer door middel de NS-business card, een fietsplan en de mogelijkheid om een elektrische fiets te lenen voor een bezoek aan de cliënt thuis of een andere locatie van Topaz. Voor meer informatie zie Duurzaamheid – Topaz.
In 2024 zijn twee nieuwbouwlocaties opgeleverd: in Voorschoten locatie Foreschate en in Katwijk is voor de bewoners en cliënten met de ziekte van Huntington een deel van de locatie Overduin vernieuwd. Voor 2025 jaar staan dit soort projecten niet op de planning.
Vanwege de voorgenomen handhaving op de wetgeving DBA, om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, heeft Topaz het besluit genomen om te stoppen met de inzet van zzp’ers. Topaz heeft ingezet op een uitbreiding van de flexibele schil en op het anders verdelen van de werkzaamheden over de verschillende functies in een team. Het was een moeilijk besluit, maar we hebben laten zien dat we met elkaar de schouders eronder hebben gezet om het mogelijk te maken. In 2025 gaan we hiermee verder en richten we ons op het verder aantrekken van vaste (flex)medewerkers en het verlagen van de inzet van extern personeel.
In 2024 hebben we ook voorbereidingen getroffen om een aantal nieuwe systemen te implementeren om onze bedrijfsprocessen nog beter te kunnen beheren en verder te automatiseren. Zo zijn we op 2 januari 2025 overgestapt op AFAS bedrijfssoftware en gestart met een leer-management systeem. We willen hiermee het werken en de samenwerking voor al onze medewerkers makkelijker maken.
In lijn met het programma Gastvrij Ontvangst is dit jaar een nieuwe webpagina gelanceerd: Hartelijk Welkom. Deze pagina geeft toekomstige bewoners en hun naasten informatie om zich voor te bereiden op de verhuizing naar een locatie van Topaz. Ook nodigt deze webpagina hen uit om vooraf na te denken over wat zij wensen en belangrijk vinden. Via de website kan dit voor de verhuizing doorgegeven worden. Dit geeft de zorgverleners handvatten om met de nieuwe bewoner en naaste(n) in gesprek te gaan over de invulling van de zorg en de begeleiding.
Naast de noodzakelijke zorgverlening streeft Topaz ernaar om mensen een fijne dag te bezorgen. Hierbij sluiten we zo veel mogelijk aan bij de wensen van de cliënten en bewoners. Topaz biedt zowel individuele activiteiten als groepsactiviteiten aan. Medewerkers van Topaz, waaronder gastvrouwen, bewegingsagogen en natuurlijk activiteitenbegeleiders, hebben hierbij een belangrijke rol. Daarbij worden vrijwilligers ingezet en betrekken we graag naasten om diverse activiteiten mogelijk te maken.
Een gastheer doet bijvoorbeeld een spelletje met een bewoners op locatie in de huiskamer of met cliënten thuis. De activiteitenbegeleiders organiseren bijvoorbeeld een teken-, schilder- en handwerkochtend. Een cliënt kan bijvoorbeeld gaan fietsen, dit kan binnen op een hometrainer met videobeeld of buiten met de duofiets. Een medewerker gaat met een bewoner in zee zwemmen omdat hij dat graag wil. Indien nodig faciliteren we een familiebezoek.
Activiteiten zijn niet alleen uitjes, een nuttige dag is voor mensen ook een fijne dag. Voor cliënten en bewoners met het syndroom van Korsakov of de ziekte van Huntington hebben we daarom een arbeidsmatige dagbesteding opgezet. Daarnaast bieden we cliënten en bewoners altijd de mogelijkheid om in het huishouden mee te draaien. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen met koken of schoonmaken.
De Stichting Vrienden van Topaz, de Stichting Vrienden van Munnekeweij, de Stichting Vrienden van Zuydtwijck en (vele) andere fondsen en bedrijven maken activiteiten financieel mogelijk binnen Topaz. Door een bijdrage van Fonds 1818 en Stichting De Carolusgelden bijvoorbeeld, beleefden cliënten en bewoners van elke locatie een onvergetelijke dag in de natuur. Zij konden kiezen tussen een boottocht of een uitje met de strandrups.
“Vandaag voor het eerst meegevaren op de Waterrups! Wat een leuke ontspannen vaartocht met een heerlijk zonnetje op de achtergrond.”
Medewerker Topaz
Met geld van de Rabo Clubsupport, FNO Klein Geluk en de Stichting Vrienden van Topaz is voor verschillende locaties een beweegstok, een zogenaamde MOOFIE, gekocht. De MOOFIE geeft licht, muziek en beweeginstructies, waardoor cliënten en bewoners meer en op een originele, vrolijke manier gaan bewegen.
Het motto ‘het hele leven telt’ houdt in dat cliënten en bewoners die bij Topaz wonen, tijdelijk verblijven of zorg van Topaz thuis ontvangen, kunnen leven zoals ze dat willen. Vrijheid is hier een belangrijk onderdeel van. Naast vrijheid in het maken van keuzes gaat het om vrijheid van bewegingsruimte. Dit brengt echter ook risico’s met zich mee. Om de veiligheid te waarborgen wordt toezichthoudende domotica ingezet. Met het domotica-systeem worden leefcirkels ingericht wat essentieel is voor een veilig open deurenbeleid. Een leefcirkel betekent dat we kunnen instellen in welke mate een bewoner zich vrij in en om het pand kan bewegen. Uitgangspunt van Topaz hierbij is: “vrijheid, tenzij”.
In 2024 zijn meerdere locaties gebruik gaan maken van domotica van Verkerk, waardoor nu bijna alle locaties dit systeem gebruiken. Voor de laatste locatie zijn nog enkele bouwkundige aanpassingen nodig, zoals het veilig afsluiten van open trappen. Deze werkzaamheden staan gepland voor 2025.
Medewerker Topaz
Voor goede zorg in de laatste levensfase is samenwerking van groot belang. De wensen en behoeften van de cliënt of bewoner en diens naasten staan centraal. Onze medewerkers zijn hierop gericht. We bieden ondersteuning en spirituele zorg aan de bewoner, cliënt en hun naasten. Samen zoeken en praten we over dat wat van waarde is in de laatste levensfase. Hierbij hebben we aandacht voor lichamelijke en psychische zorg maar ook voor gevoelens van angst en verdriet.
Na het overlijden nemen we waardig afscheid en staan we, samen met de naasten, medebewoners, vrijwilligers en medewerkers, stil bij gevoelens van verdriet en gemis. Op het moment dat de uitvaartondernemer de bewoner komt ophalen maken we met medebewoners en medewerkers een erehaag ter uitgeleiding. Gedurende het jaar organiseren wij herdenkingsbijeenkomsten om alle bewoners die in voorgaande periode overleden zijn te herdenken met naasten, vrijwilligers en medewerkers. In 2025 zal hierbij de focus liggen op de naasten; wat hebben zij nodig in de tijd voor, tijdens en na het overlijden van de cliënt of bewoner?
Medewerker Topaz
Binnen Topaz vinden we het belangrijk om continue te verbeteren. Om te weten of we de juiste dingen doen en of we dit goed doen, gebruiken we verschillende methodieken.
Jaarlijks meten we de cliënttevredenheid. De cliënt en bewoner staan voorop, voor ons is het daarom belangrijk om te weten hoe de cliënt of bewoner en zijn naasten onze zorgverlening ervaren. Daarom nodigen we hen uit om hun ervaringen met ons te delen aan de hand van een vragenlijst. Wij schakelen hier een onafhankelijk bureau voor in.
Ook externe organisaties kijken met ons mee. Topaz heeft voor alle locaties het PREZO keurmerk behaald. De PREZO audits zijn gericht op de uitkomsten van persoonsgerichte zorg inclusief welzijn. Dat maakt dit keurmerk waardevol voor ons. In 2025, na de 3-jaarscyclus, staan we weer voor de keuze of we doorgaan met PREZO of naar een ander certificaat overstappen.
De IGJ heeft als toezichthouder in 2024 een herhaalbezoek gebracht aan locatie Overrhyn. De uitkomst van dit bezoek was positief waardoor een eerder gestart onderzoek afgesloten is. Daarnaast vraagt de IGJ om ernstige incidenten te onderzoeken en calamiteiten te melden. We hebben in 2024 10 incidenten onderzocht waarvan we er 5 gemeld hebben bij de IGJ als calamiteit.
Binnen Topaz zijn zorginhoudelijke onderwerpen belegd in centrale commissies, waardoor verbinding en kruisbestuiving tussen locaties en medewerkers plaatsvinden. Deze commissies bevorderen en monitoren de kwaliteit, risico’s en naleving van wet- en regelgeving. Bij behoefte voeren ze interne audits uit en implementeren verbeteringen. Zo is in 2024 onder leiding van de commissie medicatieveiligheid de digitalisering van het bewaren en uitreiken van medicatie en opiaten doorgevoerd, wat de administratieve last vermindert en de veiligheid vergroot.
Beleidsadviseur Topaz
In 2024 is het gemiddelde tevredenheidscijfer voor heel Topaz gestegen naar een 8,3.
2025 zal in het teken staan van het optimaliseren van het proces om eerder en beter contact te hebben met toekomstige bewoners. Wij willen hen graag zo goed mogelijk vooraf al leren kennen en zo goed mogelijk voorbereiden op de verhuizing naar de nieuwe woonplek. Een onderdeel van dit proces is de webpagina Hartelijk Welkom. Feedback van bewoners, naasten en medewerkers gaan we gebruiken om deze website verder te verbeteren.
In 2025 wordt de Wet Zorg en Dwang aangepast op een betere balans tussen de rechtsbescherming van cliënten en bewoners, en de administratieve lasten voor medewerkers. De veranderingen die dit met zich meebrengt worden in 2025 geïmplementeerd.
Zoals eerder aangegeven gaan we ons herbezinnen op het PREZO keurmerk. De organisatie achter het PREZO keurmerk heeft aangegeven het keurmerk in 2025 aan te passen. Topaz zal op basis van dit aangepaste keurmerk samen met de cliëntenraad besluiten of het PREZO keurmerk nog steeds van meerwaarde is voor onze organisatie.
Informele zorg is zorg en ondersteuning die wordt gegeven door mensen die dat niet als hun beroep doen en er dus ook niet voor betaald worden. Ze helpen omdat ze een persoonlijke band hebben met een cliënt of bewoner, of vanuit maatschappelijke betrokkenheid. Vanuit het gedachtengoed ‘het hele leven telt’ is het vanzelfsprekend dat naasten een aanzienlijke rol kunnen blijven spelen in het leven en bij de zorgverlening van cliënten en bewoners. Naasten zijn welkom om op hun manier bij te dragen. En voor wie geen actief netwerk heeft, is het fijn dat er veel vrijwilligers actief zijn bij Topaz. Naasten en vrijwilligers zijn van belang om de zorg in de toekomst mogelijk te blijven maken.
Rondom de verhuizing blijkt het voor naasten en medewerkers lastig om afspraken te maken over de manier waarop naasten nog kunnen bijdragen wanneer iemand bij Topaz woont. Naasten denken bijvoorbeeld dat ze geen zorgtaken mogen uitvoeren. Medewerkers vinden het soms weer lastig om hulp te vragen aan naasten, of met hen in gesprek te gaan over de mogelijkheden. Terwijl er binnen Topaz zeker voorbeelden zijn van hoe naasten een belangrijke rol kunnen spelen in het dagelijkse leven op een locatie. Zo zijn er naasten die de afdeling ondersteunen door te helpen met koken, muziek maken of die bij hun naaste de nagels knippen. Om een betere aansluiting te vinden, is er in 2024 door medewerkers van Topaz een ideeënkaart ontwikkeld. Deze kaart is via de Hartelijk Welkom-pagina te vinden en meteen na plaatsing op de wachtlijst toegankelijk voor toekomstige bewoners en hun naasten. Zo kunnen zij zich van tevoren al oriënteren op de situatie na de verhuizing naar Topaz en concrete ideeën opdoen over hoe zij op hun eigen manier van betekenis kunnen blijven. Zij worden uitgenodigd om hierover in gesprek te gaan met de medewerkers van Topaz.
Topaz biedt haar vrijwilligers en de naasten toegang tot REINHELPT. Dit is een online leeromgeving die zich speciaal richt op informele zorgverleners, met kennis en praktische informatie om goede en veilige zorg te kunnen geven.
Vrijwilligers zijn er in vele soorten en maten. Het afgelopen jaar hebben we ons in het project InSpring specifiek gericht op jonge mensen. Jongeren die af en toe iets willen doen en bijvoorbeeld op de dag zelf willen weten waar ze kunnen “inspringen” voor hulp. InSpring biedt de mogelijkheid om flexibel en laagdrempelig vrijwilliger te worden en daarmee impact te maken op het leven van mensen in de ouderenzorg. Begin januari 2025 is de website live gegaan en de publiciteitscampagne formeel van start gegaan. Dit project is op initiatief van Topaz maar het streven is om regionaal te gaan werken.
Vrijwilliger InSpring
Bij Topaz hebben we medezeggenschap op verschillende niveaus vormgegeven. We beschikken over lokale cliëntenraden en een centrale cliëntenraad (CCR), een ondernemingsraad (OR) en een Verpleegkundig en Verzorgende Adviesraad (VVAR). Deze groepen zorgen ervoor dat zowel medewerkers als cliënten en bewoners kunnen meedenken en meepraten over beslissingen.
De centrale cliëntenraad komt op voor de belangen van de cliënten en bewoners van Topaz, zowel op lokaal als centraal niveau. In de centrale cliëntenraad zijn de locaties van Topaz vertegenwoordigd door een lid vanuit elke lokale cliëntenraad. Gesprekspartner van de CCR is de raad van bestuur (RvB). In 2024 is het overleg met de interim bestuurder & nieuwe RvB in een goede en constructieve sfeer verlopen.
De OR komt op voor de belangen van het personeel. De OR heeft in 2024 de achterban met een enquête bevraagd over hun beleving van de werk-privé balans. Deze uitkomsten zijn gedeeld met de rvb. De belangrijkste knelpunten, het roosteren en het gebruik van de privé-telefoon, houdt de OR in het vizier. De OR heeft de jaarlijkse training in 2024 besteed aan onderlinge samenwerking en communiceren met de achterban. Dit was van toegevoegde waarde gezien de wisselingen in de samenstelling van de OR het afgelopen jaar.
De VVAR is een adviesorgaan voor het bestuur van Topaz. De VVAR adviseert gevraagd en ongevraagd over vak- en zorginhoudelijke ontwikkelingen van de zorgprofessional. Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten van Topaz kunnen zitting nemen in de VVAR. De VVAR maakt gebruik van een klankbordgroep om input te vragen op de onderwerpen waar zij mee bezig zijn. De VVAR heeft advies uitgebracht over de rapportage methodiek en heeft de SOAP-methodiek geadviseerd. Op dit moment loopt ook het traject om een advies uit te brengen over de zorgplanmethodiek voor Topaz.
Bij Topaz vinden we het belangrijk dat mensen de best mogelijke zorg ontvangen. Of dit nu bij Topaz is of een andere organisatie. Of dit nu tijdens het verblijf in een instelling is of in de periode voor een eventuele opname. Om dit te kunnen bereiken is het nodig om kennis en kunde te vergroten. Dit doen wij door ons te specialiseren in een aantal specifieke doelgroepen en expertise op te doen in de zorg, begeleiding en behandeling van deze mensen. Naast dat deze specialisaties de zorg verbeteren, biedt dit ons ook de mogelijkheid om een uitdagende werkplek te zijn voor onze medewerkers. En natuurlijk houden we deze kennis niet voor onszelf. De door ons opgedane kennis delen we intern met andere afdelingen en extern in de regio.
Topaz heeft ervoor gekozen om zich te specialiseren in vier doelgroepen: mensen die geriatrische revalidatiezorg nodig hebben, mensen met de ziekte van Huntington, mensen met dementie en mensen met het syndroom van Korsakov.
Topaz Overduin biedt zorg aan mensen met de ziekte van Huntington. Hiervoor zijn zij in het bezit van het Topcare predicaat. Ook zijn zij officieel erkend als Doelgroep Expertise Centrum (DEC). Aan mensen met de ziekte van Huntington die thuis wonen bieden we casemanagement, dagbehandeling en tijdelijk verblijf.
Geriatrische revalidatiezorg wordt op Topaz Revitel geleverd. Hiervoor zijn zij in het bezit van het Topcare predicaat. In 2025 gaat Revitel op voor de eerste tussenevaluatie van het Topcare predicaat.
Zorg voor mensen met dementie wordt op de meeste locaties van Topaz geboden. Eind 2024 hebben we een casemanager dementie aangesteld. Doordat Topaz geen thuiszorgtak heeft, hadden we deze functie eerder niet. Nu hebben we dit vormgegeven vanuit Topaz360. De casemanager heeft een coördinerende rol en geeft voorlichting en advies. In 2025 willen we voor de specialisatie dementie opgaan voor het Topcare predicaat. Locatie Zuydtwijck vormt de basis als expertiselocatie dementie en doorloopt de visitatieprocedure.
Op Topaz Overduin is een afdeling waar mensen met het syndroom van Korsakov verblijven. We ondernemen stappen om ons te ontwikkelen tot een belangrijkere speler in de regio en te voorzien in de behoefte aan specialistische plekken voor deze doelgroep. De casemanager Korsakov is eind 2024 gestart om zorg en ondersteuning te kunnen bieden vanaf de signalering in de ‘niet pluis’-fase en het aanbieden van overbruggingszorg in de vorm van arbeidsmatige dagbesteding.
Naast het bieden van goede zorg aan cliënten en bewoners draagt Topaz bij aan de maatschappelijke opgaves zoals geformuleerd in onder andere het programma wonen, ondersteuning en zorg voor ouderen en het integraal zorgakkoord. Hiervoor is anders werken en toepassing van innovaties van belang. Regionaal werken wij samen met andere VVT-instellingen in het AVANT-verband om de gedeelde thema’s in gezamenlijkheid vorm te geven. In het kader van leren van elkaar delen we expertise. Vanuit dit verband is bijvoorbeeld het afgelopen jaar het regionaal aanmeldpunt doorontwikkeld. Hierin heeft Topaz, als Wlz-crisis zorgaanbieder, actief deelgenomen. Gezamenlijk met Transmuralis en andere regionale partijen hebben wij vanuit AVANT het Integraal Zorg Akkoord vormgegeven. Er zijn plannen opgesteld voor verschillende projecten. In een aantal van deze projecten participeren wij. De projecten zijn in 2024 ter beoordeling aan het zorgkantoor aangeboden. In afwachting van hun reactie zijn we wel al verdergegaan met het concretiseren van deze plannen. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat deze initiatieven nodig zijn voor de cliënten en bewoners van Topaz, net zoals de inwoners van regio Zuid-Holland Noord.
Topaz is samen met ActiVite al jarenlang actief in het Expertisecentrum Dementie. In 2024 zijn Marente en Wijdezorg hier ook bij aangesloten. Het doel van het Expertisecentrum Dementie is het vergroten van kennis en expertise over dementie bij medewerkers, cliënten, bewoners en hun naasten. Ook willen we de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun naasten verbeteren, en de zorg, begeleiding en behandeling ervan verder professionaliseren. Dit doen we onder andere door het organiseren van interne bijeenkomsten als Brein & Broodjes voor zorgmedewerkers maar ook externe events zoals Brein & Bios.
Topaz is eind 2024 partner van de Alliantie Positieve Gezondheid Zuid-Holland Noord geworden. Hiermee onderschrijven wij vol enthousiasme de gezamenlijke ambitie: Inwoners in de regio Zuid-Holland Noord ervaren dat beroepskrachten, beleidsmakers en bestuurders denken én doen vanuit een brede blik op gezondheid, zodat de inwoners regie over hun eigen leven en initiatieven in hun wijk kunnen nemen.
Beleidsadviseur Topaz
GZ-psycholoog
Topaz wil in 2025 een grote doorontwikkeling gaan maken in de samenwerking met naasten en vrijwilligers. Hoe kunnen we het hele sociale netwerk van cliënten en bewoners betrekken? Om die reden wordt dit onderwerp ondergebracht in een programma. Binnen dat programma gaan verschillende projecten lopen. Vanuit dit programma willen we starten met de inzet van coördinatoren vrijwillige inzet. Zij worden de verbindende kracht tussen de Topaz-medewerker en eenieder die zich vrijwillig wil inzetten. Op die manier willen we zorgen dat Topaz een plaats biedt waar mensen graag willen (blijven) bijdragen binnen hun eigen mogelijkheden.
Ten aanzien van Topcare staat er voor 2025 ook weer aardig wat op stapel. We gaan op voor het 3e Topcare predicaat, dementie. Voor de Topcare predicaten Huntington en geriatrische revalidatiezorg vinden tussenevaluaties plaats. Voor de geriatrische revalidatiezorg is dit de eerste tussenevaluatie.
We willen dat mensen met plezier bij ons werken. We willen ze boeien en binden. Topaz biedt medewerkers de mogelijkheden om zich te ontwikkelen en verder te leren. We hebben aandacht voor vitaliteit en de werk-privé balans. Daarbij realiseren we ons dat ‘eigen regie hebben’ op je werk heel belangrijk is. Om die reden hebben we aandacht voor gezond roosteren en willen we verder vooruit plannen zodat medewerkers eerder inzicht hebben in hun rooster.
We erkennen de uitdaging om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden en behouden. Een specifieke uitdaging hierbij is de afbouw van de inzet van zzp’ers. Topaz heeft in 2024 besloten om zo snel mogelijk in 2025 geen zzp’ers meer in te zetten. Voor cliënten en bewoners is het namelijk belangrijk dat er bekende gezichten zijn, voor de samenwerking in een team geldt hetzelfde.
Natuurlijk hebben we ook te maken met het verloop van medewerkers. Wat we uit exit-gesprekken leren, doordringt ons er steeds meer van dat aandacht geven aan medewerkers, luisteren en het goede gesprek voeren heel belangrijk zijn. Hierbij moeten we weten wat de medewerker nodig heeft. In de vernieuwde opzet van het jaargesprek hebben we dit meegenomen.
Gemiddeld over 2024 heeft Topaz een verzuim van 9,4%. Dit is vergelijkbaar met de rest van de branche (9,3%). Om verzuim tegen te gaan zijn we verschillende initiatieven gestart. Een van die initiatieven is het voeren van frequente verzuimgesprekken. Omdat oorzaken van verzuim heel locatie-specifiek zijn, bespreken de PO&O adviseurs regelmatig met de teamleiders van de locaties wat voor hen nodig is om het verzuim tegen te gaan. Dit doen zij aan de hand van een dashboard wat in 2024 ontwikkeld is om de indicatoren in- en uitstroom, verzuim en inzet PNIL te monitoren. PNIL is Personeel Niet In Loondienst, ook wel zzp’ers en gedetacheerden die worden ingehuurd.
Een voorbeeld van hoe we onze medewerkers ondersteunen is de mogelijkheid om een beroep te doen op een budgetcoach. Financiële stress heeft een negatieve invloed heeft op het dagelijkse leven, werkprestaties en het welzijn van medewerkers. Met de budgetcoach krijgt de medewerker onafhankelijke en professionele steun op het gebied van persoonlijke geldzaken.
Topaz richt zich op de medewerkers van de toekomst, zowel door nieuwe medewerkers aan te trekken als door zich voor te bereiden op de veranderende behoeften van de huidige medewerkers. We denken vooruit en spelen flexibel in op de veranderingen die komen.
De personeelskrapte in de zorg en de zzp-stop heeft het afgelopen jaar tot een aantal acties geleid. Zo hebben we onderzoek gedaan naar taakdifferentiatie en modulair leren om medewerkers flexibel in te kunnen zetten en te laten groeien. Hiervoor zijn we onder andere gestart met twee leertrajecten. Het interne leertraject Zorgassistent en het leertraject Helpende Plus. Binnen het leertraject Helpende Plus zijn de modules zwachtelen en insuline toedienen toegevoegd om nog beter aan te sluiten bij de vraag op de afdelingen. In de toekomst willen we meer modules ontwikkelen, gericht op de zorgvraag van cliënten en bewoners en de mogelijkheden van medewerkers.
Daarnaast zijn we een aantal jaar geleden gestart met de ontwikkeling van een eigen flexpool. Hier hebben we afgelopen jaar extra aandacht aan besteed, waaronder het ontwikkelen van een wervingsvideo specifiek gericht op flexmedewerkers. Dit heeft geleid tot een flinke groei van de flexpool. In januari 2024 bestond de flexpool uit 20 flexmedewerkers, in januari 2025 uit 98 flexmedewerkers. Met deze groep “eigen” medewerkers kunnen we sneller gaten in het rooster invullen, zonder zzp’ers nodig te hebben.
Ook is onze nieuwe arbeidsmarktcampagne gelanceerd. Met deze campagne willen we mensen enthousiasmeren voor het werken bij Topaz. De campagne is gericht op zij-instromers, mensen die een switch naar de zorg zouden willen maken (of daarmee bezig zijn). Op onze website ‘Werken bij Topaz’ is een aparte pagina ontwikkeld, met daarop de wervingsvideo uit de campagne: Startpunt | Werken bij topaz. In de video vertellen eigen medewerkers over waarom ze bij Topaz in de ouderenzorg werken. Ook was Topaz niet te missen in het straatbeeld d.m.v. reclameborden langs de weg en in het openbaar vervoer. Collega’s waren aanwezig bij banenmarkten zoals die van MBO Rijnland, ROC Mondriaan Zorg, Onderwijs en Welzijn en Hogeschool Leiden.
In 2025 blijven we ernaar streven om huidig personeel te binden, te werken met vast personeel (uit de flexpool) en nieuw personeel te werven. We blijven de ontwikkelingen ten aanzien van zzp’ers op de voet volgen en blijven inzetten om met zo min mogelijk zzp’ers en gedetacheerden te werken.
Onze arbeidsmarktcommunicatie zetten we in 2025 voort. Begin januari is samen met andere zorginstellingen in de regio het informatiepunt ‘Ontdek de Zorg & Welzijn’ geopend in het centrum van Leiden. Op deze plek wordt mensen de mogelijkheid geboden om zich met een ervaren loopbaancoach te oriënteren op baan- en scholingskansen binnen de zorg- en welzijnsector. Topaz sluit af en toe aan in de shop.
Elk mens is uniek en daarom zo verschillend van de ander. Persoonsgericht werken is kijken naar deze unieke persoon vanuit verschillende perspectieven. Voor onze interne training persoonsgericht werken is een praatplaat ontwikkeld om medewerkers te ondersteunen in het voeren van het open gesprek en het doen van observaties. Hiermee kan de medewerker tot een volledig beeld van de cliënt of bewoner komen en persoonsgerichte zorg leveren.
Topaz is in 2024 gestart met het aanbieden van de interne opleiding Helpende Plus en het intern opleiden van Zorgassistenten. Daarnaast hebben veel medewerkers van Topaz interne trainingen en e-learnings gevolgd. Zo hebben we niet alleen een zorginhoudelijk aanbod maar ook een aanbod als korte assessments, gebruik van Excel of assertiviteit.
Om overzicht te houden in dit grote aanbod, het aanbod toe te spitsen op de functies van medewerkers en de persoonlijke ontwikkeling te kunnen blijven volgen, is in 2024 een nieuw Leer Managementsysteem geïmplementeerd: Leren met Topaz. Op 2 januari 2025 is dit in gebruik genomen en de eerste reacties zijn positief.
Wij hebben het Lean werken omarmd in de organisatie. Op steeds meer locaties en in steeds meer teams werken we met dagstarts, weekstarts en verbeterborden. Een van de fysiotherapeuten van Revitel bijvoorbeeld heeft haar Green belt-training en de workshop ‘betekenisvol tekenen’ mooi gecombineerd en heeft daarmee binnen haar team een dagstart opgezet. De afdeling Organisatie & Ontwikkeling heeft een volwaardige Obeya ingericht. Dit is een plek waar informatie uit verschillende lagen in de organisatie visueel samengebracht is op borden of muren. Binnenkort volgen ook de afdeling Bedrijfsvoering en het directieteam/bestuur.
In 2024 zijn er Greenbelt, Yellow belt en Lean Leiderschapstrainingen gegeven, waarin mooie en waardevolle verbeteropdrachten zijn gepresenteerd. Ook is er weer een inspiratiesessie verzorgd. We hebben inmiddels heel wat mensen opgeleid. In 2025 gaan we de focus verleggen naar de reeds opgeleide medewerkers en hun verbeterkwaliteiten benutten binnen Topaz.
Examenklas Greenbelt
Leancoach Topaz
Topaz wil ook in de toekomst liefdevolle, persoonsgerichte en hoogwaardige zorg bieden waarbij ‘het hele leven telt’. Om de kwaliteit van zorg en leven van cliënten en bewoners te verbeteren én de zorg toekomstbestendig te houden, zijn onderzoek en innovatie nodig. Samen met collega’s onderzoeken we hoe het beter kan en voeren we verschillende verbeteringen en vernieuwingen door.
Een van de projecten die gedurende 2024 gelopen heeft, richt zich op de Triple-C methode bij cliënten en bewoners met de ziekte van Huntington. Triple-C is een behandelmodel dat de menselijke behoefte als uitgangspunt neemt en niet het probleemgedrag. Daarnaast wordt er, middels een participatief actieonderzoek, gewerkt aan het vergroten van een warm en liefdevol zorgklimaat door een nauwere samenwerking met de cliënt of bewoner en hun naasten. Een ander project introduceerde lepelbrood, een zacht en voedzaam alternatief voor cliënten en bewoners met dementie en slikproblemen, wat hun eetplezier aanzienlijk heeft verbeterd. Dit praktijkgerichte onderzoek toont aan hoe kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken.
Bij Topaz Volledig Thuis wordt sinds 2024 een medicijndispenser ingezet om cliënten te ondersteunen bij het innemen van hun medicatie. Dit vergroot de zelfredzaamheid van de cliënten en ontlast de zorgverleners. Een schoonmaakrobot op locatie Foreschate neemt taken zoals stofzuigen en schrobben over van de medewerkers huishouding. Hierdoor kunnen zij zich meer richten op huishoudelijke taken waarbij menselijk contact van meerwaarde is. TENA Identifi™ is succesvol geïmplementeerd binnen Topaz. Door de inzet van dit slimme incontinentiemateriaal hoeven medewerkers cliënten en bewoners minder vaak onnodig te controleren en te verschonen. Ook zijn er minder lekkages en meer succesvolle toiletbezoeken.
Medewerker Topaz
Deze projecten laten zien hoe innovatie en samenwerking hand in hand gaan om de zorg te verbeteren en de levenskwaliteit van cliënten en bewoners te verhogen. Daarnaast lopen er ook een aantal promotieonderzoeken. Een promotieonderzoek dat bijna afgerond is gaat over hoe mensen met afasie pijn kunnen aangeven. Een ander promotieonderzoek richt zich op het zo waardig mogelijk maken van de laatste levensfase van mensen met de ziekte van Huntington. Ook loopt er een promotieonderzoek om, met behulp van digitale hulpmiddelen en begeleiding op afstand, de overgang van revalidatie in de instelling naar thuisherstel makkelijker te maken. Om op die manier niet alleen de zorg, maar ook de zelfstandigheid en levenskwaliteit van onze revalidanten te verbeteren.
Carolien, logopedist & sliktherapeut Topaz
Op het gebied van leren en ontwikkelen staat 2025 in het teken van een breder opleidingsaanbod met de mogelijkheden van modulair leren. We gaan, aan de hand van de zorgvraag van cliënten en bewoners en de mogelijkheden van medewerkers, onderzoeken welke modules nog meer relevant zijn om aan te bieden. Daarnaast blijven we de opleiding tot Helpende Plus of Zorgassistent modulair aanbieden. Hiermee kunnen medewerkers leren en ontwikkelen op een manier die past bij hun individuele wensen en mogelijkheden, en kunnen we talenten beter benutten en inzetten binnen de schaarse arbeidsmarkt.
Bij onderzoek en innovatie is het implementeren van de vernieuwing één van de uitdagingen. In 2025 willen we hier aandacht voor hebben en nadenken over strategieën hoe veranderingen door te voeren.
We gaan verdere stappen zetten in de verantwoorde toepassing van AI binnen Topaz. We richten ons daarbij op twee sporen: het ondersteunen van onze (zorg)medewerkers en het verbeteren van onze processen. Voor onze medewerkers willen we AI-oplossingen implementeren die administratieve taken verlichten, zoals spraakgestuurd rapporteren en het automatisch genereren van gespreksverslagen. Daarnaast willen we een AI-gedreven chatbot ontwikkelen die medewerkers helpt bij het snel vinden van informatie in bijvoorbeeld onze protocollen en beleidsstukken. Met de introductie van Microsoft Copilot gaan we onderzoeken hoe AI kan bijdragen aan efficiëntere werkprocessen. Door gericht te experimenteren met deze initiatieven doen we waardevolle ervaring op. De initiatieven worden begeleid door interne experts waarbij extra aandacht is voor privacy en ethische vraagstukken, met het oog op de Europese AI-wetgeving die in 2026 ingaat. Zo zorgen we ervoor dat AI geen doel op zich is, maar een hulpmiddel dat onze medewerkers ondersteunt en meer tijd creëert voor persoonlijke aandacht aan onze cliënten en bewoners.